Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ
Κατά 17.000 θα μειωθούν οι προσλήψεις

Για ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τη νέα σχολική χρονιά

Του Αποστολου Λακασα

Συνολικά 17.000 λιγότερες θα είναι οι προσλήψεις των ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που θα γίνουν την επόμενη χρονική χρονιά. Αυτό ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι «το στοίχημα είναι μεγάλο και σημαίνει ότι θα πρέπει να διαχειριστούμε σωστά το ανθρώπινο δυναμικό».

Η υπουργός με σαφή πρόθεση να αμβλύνει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το πολυνομοσχέδιο για τις προσλήψεις, θα συναντηθεί σήμερα με τα διοικητικά συμβούλια της ΟΛΜΕ (ομοσπονδία καθηγητών), της ΔΟΕ (δασκάλων), ΟΙΕΛΕ (εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία). Ηδη, η ΟΛΜΕ αφήνει ανοιχτή την προοπτική της απεργίας εντός των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ειδικότερα, η μείωση των προσλήψεων κατά 17.000 αποτελεί δραστική περικοπή, με δεδομένο ότι ετησίως πληθώρα εκπαιδευτικών εργάζονταν ως αναπληρωτές για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων ή σε προγράμματα, όπως η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη. Η μείωση υποδηλώνει τους δύο στόχους των αποφάσεων του υπ. Παιδείας. Από τη μία, επιδιώκει να εξοικονομήσει κονδύλια, και από την άλλη να θέσει τις βάσεις για καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα να ξέρουμε τι κενά έχει κάθε σχολείο. Μπορείτε να φανταστείτε ότι το 2010 γίνεται πλασματική προσέγγιση των κενών και ότι γίνονται προκηρύξεις θέσεων με βάση εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένας τεράστιος αριθμός υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε κάποιους κλάδους και ελλείψεις σε άλλους», αναρωτήθηκε η κ. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Η ίδια, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», δήλωσε ότι στην τεχνική εκπαίδευση το 20% των εκπαιδευτικών είναι υπεράριθμοι. «Οι άνθρωποι που θέλουν να μπουν στην εκπαίδευση είναι πάνω από 100.000. Είναι απόφοιτοι καθηγητικών σχολών είναι από ιατρική μέχρι τεχνικά επαγγέλματα και από κομμωτική μέχρι μουσικούς. Πρόκειται για 117 ειδικότητες καθηγητών», δήλωσε, καταδεικνύοντας την πίεση για μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση.

Ομαδικές αντιδράσεις

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί βάλλουν ομαδικά κατά των αποφάσεων του υπουργείου. «Εάν ήθελαν να στηρίξουν τον εκπαιδευτικό δεν θα έπαιρναν τέτοια μέτρα και θα λάμβαναν υπόψη τις προτάσεις μας», δήλωσε στην «Κ» το μέλος της ΟΛΜΕ κ. Ελένη Ζωγραφάκη. «Για να περάσουν οι όποιες αλλαγές απαιτείται κατάλληλο κλίμα. Ο εκπαιδευτικός αισθάνεται ότι βάλλεται από παντού», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δημήτρης Μπράτης.

Για σήμερα η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας (11 π.μ.-2 μ.μ.) ώστε οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν το μεσημέρι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι ενώσεις αδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. «Δεν θα περάσει. Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας» είναι το σύνθημα της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

Δήλωση Γιαννάκου για τη βάση του 10

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, που καθιέρωσε τη βάση, δήλωσε στον ρ/σ «Θέμα»: «Η βάση είχε έναν ισχυρότατο ποιοτικό συμβολισμό. Θεωρώ πολύ άσχημη την κατάργησή της και λαϊκίστικη. Διάβασα και το απίθανο, ας γεμίσουμε τα ΤΕΙ με κόσμο που θα έχει χαμηλή βαθμολογία. Είναι δικαίωμά τους. Σε ορισμένα ΤΕΙ θυμίζω ότι έπαιρναν πτυχίο 7 στους 500 στην 5ετία. Εχει ειπωθεί ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων. Δεν υπάρχει φιλοσοφία σε όλα αυτά. Αν θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με τη μείωση της ποιότητας, μπορούν να το κάνουν. Δεν έχει σχέση το νομοσχέδιο με τις ευρωπαϊκές πρακτικές». Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η απάλειψη της ρύθμισης για τη στάθμιση της ψήφου των εκλεκτορικών σωμάτων στις πρυτανικές εκλογές. Το Παρατηρητήριο Ερευνας και Διαλόγου για τα πανεπιστήμια, τονίζει ότι «οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κομματικές σκοπιμότητες και παρασκηνιακές συναλλαγές. Με το ισχύον σύστημα, κανείς πανεπιστημιακός δεν έχει τύχη να εκλεγεί αν δεν τον στηρίζει μια κομματική νεολαία: εφόσον η προσέλευση των φοιτητών είναι πολύ χαμηλή, οι λίγοι κομματικά οργανωμένοι φοιτητές καθορίζουν το αποτέλεσμα. Στην πράξη, το 2-3% των φοιτητών “ελέγχει” το 40% του αποτελέσματος. Αυτό είναι ο ορισμός της εκλογικής νοθείας».
έρχεται ο πρίγκηπας όμως. Ο πριγκηπάκος δεν έρχεται».


ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15/4/2010
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου