Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Τάλως, το πρώτο ρομπότ


Με αφορμή το μάθημα της ιστορίας και σε συνδυασμό με το περιβαλλοντικό θέμα της "Ανακύκλωσης" αποφασίσαμε να φτιάξουμε τον Τάλω. Ιδού το αποτέλεσμα!

Υλικά που χρειαστήκαμε: 17 κουτιά από αναψυκτικά, σπάγκο, χαρτόνι ,κόλλα σιλικόνης


  Ο μύθος της Ευρώπης

Στη Συρία ζούσε κάποτε ο Βασιλιάς Αγήνορας, ο γιος του Ποσειδώνα. Αυτός είχε μια πεντάμορφη κόρη, την Ευρώπη. Ο Δίας είδε την Ευρώπη, την αγάπησε και μια μέρα, που η κόρη μάγευε λουλούδια με τις φίλες της σ' ένα ακρογιάλι της Συρίας, μεταμορφώθηκε σε άσπρο ταύρο, την πλησίασε και ξάπλωσε κοντά της. Το όμο-ρφο ζώο έδειχνε ήρεμο και φιλικό και η Ευρώπη το πλησίασε, το χάιδεψε και κάθισε στη ράχη του ανύποπτη. Την ίδια στιγμή ο ταύρος πετάχτηκε όρθιος κι όρμησε προς τη θάλασσα. Τρομαγμένη η Ευρώπη κρατήθηκε από τα κέρατά του. Ο ταύρος πέταξε πάνω από τα κύματα κι έφτασε στην Κρήτη. Εκεί ο Δίας πήρε την κανονική του μορφή, παντρεύτηκε την Ευρώπη και γέννησαν τρεις γιους. Όταν ο Δίας επέστρεψε στον Όλυμπο, παρήγγειλε στον Ήφαιστο να φτιάξει ένα χάλκινο γίγαντα, τον Τάλω, για να φυλάει την Κρήτη και να μη μπορέσει ποτέ να φύγει η Ευρώπη. Από αυτήν πήρε το όνομά της η ήπειρος που ζούμε κι εμείς σήμερα, η Ευρώπη. 

Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη Γ, 1, 2-4 (διασκευή)

O Τάλως, τo πρώτο ρομπότ;

Για να φτάσουν οι Αργοναύτες απ’ την Κολχίδα στην Ιωλκό, περιπλανήθηκαν αρκετά στη θάλασσα.
Πέρασαν κι απ’ την Κρήτη. Το νησί της Κρήτης όμως το φύλαγε ο χάλκινος γίγαντας Τάλως, που έκανε τρεις φορές τη μέρα το γύρο του νησιού κι εμπόδιζε τα ξένα πλοία να πλησιάσουν στην ακτή.
Ο Τάλως είχε μόνο μια φλέβα με αίμα που ξεκινούσε απ’ το λαιμό κι έφτανε στον αστράγαλό του κι έκλεινε εκεί μ’ ένα χάλκινο καρφί. Όταν είδε την Αργώ να πλησιάζει, άρχισε να της πετά τεράστιους βράχους. Η Μήδεια όμως, με το μαγικό της βλέμμα και με τα ξόρκια της, τον έπεισε να τους αφήσει να πλησιάσουν, τάχα για να του βγάλει το χάλκινο καρφί, κι έτσι να γίνει αθάνατος. Ο Τάλως την πίστεψε. Όταν όμως η Μήδεια τράβηξε το χάλκινο καρφί από το πόδι του, το αίμα του όλο χύθηκε κι ο Τάλως έπεσε νεκρός.


Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη Α 9, 26 (διασκευή)

Πηγή   πληροφοριών: βιβλίο  Ιστορίας  Γ΄Δημοτικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου